Divendres, 25 Març 2011 10:14

Sant Simó

joomplu:168

Sant Simó és el 28 d’octubre. Sí, el dia que va arribar el primer tren a Mataró, però a més, o sobretot, en clau mataronina s’ha de dir que és Sant Simó. Sent com és la festa marinera de referència a l’ermita del barri de l’Havana, just on mor la ciutat i comença l’important espai de les Cinc Sènies. Durant els dies del voltant del 28 se celebren en aquest espai concerts, recitals, actes festius, desfilades, cantades d’havaneres, Gegants, cercaviles, etcètera.

Per Sant Simó a més hi ha la tómbola, animació, gegants, màgia i pallassos, cercavila i les imperdonables eucaristies I sobretot la companyonia entranyable que caracteritza la festa marinera de Mataró. La dels escolars i gent de tota mena que visiten l’ermita, la de les parades i l’olor de castanyes, la de la gent que fa especial la festa del 28 d’octubre: molt més que la festa d’una altra ermita de la ciutat.

Però no hi hauria Sant Simó sense el Sabre, un tortell únic de Mataró en forma de l’espasa dels antics corsaris que es menja sens falta a les llars mataronines el dia de Sant Simó. El sabre es pot comprar a les pastisseries o fleques però el més tradicional és anar a l’esplanada de davant l’ermita a comprar el sabre.