Divendres, 25 Març 2011 09:57

Carnestoltes a Mataró

joomplu:62

Sense ser un dels més populars de Catalunya, el Carnestoltes de Mataró és una cita amb força interès sobretot per la rica litúrgia pròpia del Carnaval mataroní, heretada de la recuperació de les festes després del franquisme i que s’ha mantingut en l’imaginari col·lectiu i, sempre que s’ha pogut, en el propi programa de festes. El Dijous Llarder es reparteixen truites tant als mercats del Centre com a la tarda pels carrers del Casc Antic i durant el divendres, el dissabte i el diumenge de Carnestoltes tenen lloc els actes més relacionats amb el Carnestoltes pròpiament dit, amb la important Rua del dissabte a la tarda que recorre la Riera amb gran participació de comparses i entitats. Balls populars i activitats infantils completen el nucli de la programació. Els darrers 10 anys, a més, han sorgit iniciatives fora del programa oficial, la més coneguda de totes és la dels Portafardells, que surten el divendres a la nit en un corre-bars massiu i el diumenge de Carnestoltes a la tarda on reciten ‘versots’ crítics des de l’anonimat.

joomplu:61

A més, el Carnestoltes de Mataró no es podria entendre si no fos a través de la figura d’en Pellofa, el rei de la festa i dels poca-soltes. Es tracta d’un personatge irreverent que critica el poder establert i regenta la ciutat durant els dies de festa. En alguna època s’ha completat la seva presència amb l’escenificació de la seva vida o la seva mort, just abans del Dimecres de Cendra.

joomplu:60

Precisament el Dimecres de Cendra i la representació de la mort del Carnestoltes és, probablement, el dia més significat de la festa mataronina. L’Enterrament de la Sardina, un espectacle popular amb tot un programa d’actes, des de la vetlla al cos del difunt a la lluita escènica entre les forces del Carnestoltes i la Quaresma, passant per la lectura del testament d’en Pellofa i fins l’aparició de la Vella Quaresma de les set potes, tantes com setmanes dura el temps tradicional d’abstinència en el calendari religiós.